Videregående skole og depresjon – min historie (Elena 17 år)

On 23. september 2012

Illustrerende bilde: Birgitte Maudal

Jeg fullførte ungdomsskolen med høyt snitt og kom inn på 1.valget mitt på videregående.

Veien videre så god ut, men så kom depresjonen.

Fraværet økte
Jeg klarte ikke å komme meg på skolen lenger. Alt var så elendig. Bare tanken på å gå på skolen gjorde at jeg begynte å gråte. Jeg fikk så lett vondt i nakken, skuldrene, vondt i hodet, klarte ikke å konsentrere, klarte ikke å huske noe, klarte ikke å tenke positivt osv.

«En dag måtte jeg tvinge meg selv til å ta bussen til skolen. Da hadde jeg begynt å gråte med en gang jeg sto opp, og jeg gråt konstant under hele bussturen. Men jeg hadde bestemt meg – jeg skulle på skolen uansett hva. Da bussen stoppet utfor skolen min var jeg helt nummen av all gråten. Det eneste jeg klarte var å stirre inn i setet foran meg. Beina ville ikkje lystre. Tårene bare rant ned. Jeg kunne ikke gå av bussen. Jeg bare satt klistret til setet mitt, og da bussen kom til sin endestasjon gikk jeg av bussen og begynte å gå. Jeg gikk og gikk uten et spesielt mål i  tankene. Det var en ting jeg fant ut den dagen, og det var at det ikke kunne fortsette slik.»

Klarte så vidt å holde karakterene
Leksene gikk rett ut av vinduet. Jeg hadde så vidt ork til å gå på skolen i 8 timer hver dag, og da klarte jeg ikke å gjøre lekser. Dette gjorde jo at jeg hang litt etter i timene, men siden jeg alltid har vært en flittig elev fikk jeg gjort mye i timene også (på dager der jeg hadde det bra). Når jeg ser tilbake, så syns jeg det er et under at jeg klarte å få en god karakter i standpunkt (på de fagene som vi avsluttet 1.vgs).

Jeg arbeidet så hardt at jeg fikk gode karakterer på alle prøvene vi hadde, men jeg fikk varselbrev om at jeg kanskje ikke kom til å få vurdering i fagene i det hele tatt grunnet fravær. Det er det jeg ikke er enig med. Jeg hadde legeattest, men selv ikke det hjalp. De visste med andre ord at jeg var mye syk, men de måtte straffe meg for det om. Dette har mye med regelmentet i den offentlige skolen å gjøre. Veldig motiverende når du allerede sliter… 

Å være deprimert er en sykdom det også
Man er faktisk syk, psykisk syk, når man ligger hjemme og gråter og har angst. Jeg møtte frykten min nesten hver dag da jeg gikk på skolen, men jeg ble lei av å ligge på toalett gulvet på skolen å gråte. Jeg syns at det nesten var umulig og bli møtt med forståelse, selv om at jeg hadde legeattester og lignende. Det eneste jeg kunne var og prøve å tilrettelegge sammen med en avdelingsleder.

Det ble litt lettere når skolen ble tilrettelagt for meg
Jeg fikk bestemme selv hvor jeg skulle arbeide. I en mattetime kunne jeg øve alene på grupperom hvis jeg ville. Jeg brukte ikke denne så ofte da jeg syns at det var ubehagelig at de andre elevene så at jeg fikk tilrettelegging. Nå vet jeg at jeg ikke skal bry meg om det. Det er min helse, tross alt.

Den andre tingen var at jeg kunne sende melding til læreren på it’s learning og si ifra hvis jeg ikke hadde det så bra en dag. Da skulle fokuset være på og komme seg på skolen. Læreren skulle ikke mase eller presse meg i timene. Jeg kunne sitte å stirre ut av vinduet hvis jeg ville. Etter hvert så innså jeg at det var så lite kjekt og veldig ubehagelig å hele tiden måtte si at en hadde en dårlig dag. Jeg følte meg så svak. Så jeg sendte aldri melding til læreren, men jeg tror lærerne så det på meg når jeg hadde en vond dag.

Illustrerende bilde: Birgitte Maudal

Lei av den offentlige skolen og dens regelment
Det med fraværet har plaget meg en god stund nå. Så mye kjeft når jeg ikke kommer, ingen ros når jeg faktisk kommer. Det er jo for mye å forlange da, syns jeg, det med rosen. Lærerne vet ikke hvor vanskelig det er for meg og komme på skolen, så jeg forstår det. Jeg forstår begge sider. Skolen har regler som lærerne må følge, men de reglene syns jeg er tåplige med tanke på at alle elever er forskjellige. Elever har forskjellige forutsetninger. Så hvis jeg jobber rumpa av meg for å gjøre det bra på prøver, spiller det ingen rolle så lenge jeg har fravær.

Fravær er ikke bra
Jeg prøver så godt jeg kan å gå på skolen, men det er utrolig vanskelig. Jeg forstår at skolen ikke vil at man skal ha mye fravær. Hva med jobb videre da hvis du ikke klarer å komme deg på skolen? Jeg har jobb, og jeg har ingen fravær der. Jeg er ikke redd for å gå på jobb og føler ikke at noen kjefter på meg.

Jeg har funnet ut at jeg vil ta fag som privatist dette året. Siden jeg er en flittig elev, og kan regulere ting litt selv. Det krever høy disiplin, og jeg er klar for å gjøre det. Jeg kan søke om å få være hospitant, og da får jeg sitte i timene og ha undervisning, men jeg får ikke retting på prøver og tilbakemeldinger. Eksamen tar jeg i vår. Dette er nok ikke det rette for alle som sliter psykisk, men det er det for meg.

Råd
Ikke vær redd for å ta tak i noe som er ødeleggende for deg. Skolen er så viktig at hvis du trenger tilrettelegging for å fullføre, så må du be om det. Si ifra til medelever at du sliter med depresjon og hva det gjør med deg. Det er ikke kjekt å bli sett på som en skulker av alle i klassen når du har mye fravær grunnet den psyiske helsen din. Finn ut hva som virker for deg. Klarer du ikke og ta prøver og å komme på skolen? Ta et steg om gangen. Kanskje du burde vurdere å ta ett år på to? Dele opp studiene litt. Ikke vær redd! Dette er deg vi snakker om, og du må gjøre det du kan for å fullføre. Det er du som er syk og trenger avlastning, så best hadde det vært hvis skolen hjalp deg med en gang. Slik er det desverre ikke, det er du som har det utrolig vanskelig fra før av så må jobbe enda hardere for å få det bedre. Sist men ikke minst, vær snill med deg selv. Nyt små ting, vær litt egoistisk. Du og helsen din fortjener det.

Send inn DIN historie også! Du velger om du vil være anonym.
  • Ved å dele erfaringen din kan du hjelpe andre ungdommer i samme situasjon og spre håp, kunnskap og åpenhet blant unge mennesker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.