Depresjon og rus – min historie (Marita 19 år)

On 6. september 2012

 

Illustrerende bilde: Andreas Bakkebø, Bakkebo Photography

Det er ikke sjeldent jeg hører helt fremmede folk slenge ordet narkis til meg. Det sier litt om meg, men det sier enda mer om dem. Jeg har brukt stoff, det er ingen hemmelighet. Men narkoman? Aldri. Jeg røyket hasj tidligere, men hvordan det gjør meg til narkis, det lurer jeg utrolig mye på. Jeg ser på det slikt at de folkene som har kalt meg narkis, har veldig liten kunnskap om hva det er. Jeg hadde sett på det annerledes om jeg hadde blitt kalt rusmisbruker.

Jeg sier jo ikke at det er greit å røyke hasj
Jeg sa det tidligere, men ikke nå lenger. «Det er ikke bra for deg, Marita. Det fucker med hodet ditt. » – Psykologen min sa dette. Gang, på gang. Men alikevel var svaret mitt alltid det samme. Det skjer ikke med meg, jeg takler det. Alle rundt meg sa det samme om at hasj var skadelig, og hvilke konsekvenser det kunne få. Men jeg trodde dem ikke. Etter 10 månder hadde jeg hukommelse som en gullfisk, null konsentrasjon og temperamentet mitt hadde blitt tusen ganger verre. I tilegg til det fikk jeg mild angst, for blant annet og være sammen med massevis av mennesker samtidig. Men det har begynt og gå over nå, takk og lov!

Jeg snakket med en heroinmisbruker engang,
som var på nedtrapping på metadon. Hun var helt ødelagt, og det var ikke vanskelig og se hva hun hadde drevet med. Når vi snakket, kom det frem at jeg røyket hasj. Hun gråt mens hun fortalte meg at jeg måtte slutte nå, med en gang. Hun hadde ikke sett for seg at livet hennes skulle bli slik det er i dag. Nedtrapping på metadon, innlagt på psykriatisk sykehus. Hun startet med hasj, og etterhvert var ikke det bra nok lenger. Hun fortalte meg at folk på apoteket kikket nedlatende på henne når hun kjøpte sprøyter og folk på gaten slang stygge kommentarer. Tenk dere om før dere slenger med kjeften!

Råd
Selvom man kanskje ser hasjrøyking  som å bare røyke naturlige stoffer, så er det skadelig. Også i små doser. Jeg skal ikke legge skjul på at følelsen av og være stein, fjern, høy eller skækk - kall det hva du vil, er en herlig følelse. Det er utrolig deilig, men det er også ulovlig.

Jeg råder folk til og holde seg unna. SI NEI.

Min historie

Jeg flyttet på instutisjon for andre gang i februar 2010, og jeg ble introdusert for hasj. Jeg tenkte mye på det, og takket pent nei den første dagen. Neste dag spurte jeg selv om jeg kunne få lov å prøve, fordi jeg var så veldig nyskjerrig på hvordan jeg ville bli påvirket. Jeg visste at det var skadelig, men jeg hadde jo bare tenkt til å prøve..

Jeg gjorde det, og jeg fikk ikke noe særlig effekt den første gangen. Derfor ville jeg prøve igjen for å få samme rus som de andre jeg var med. Jeg sa til meg selv at jeg bare prøvde. Prøvde og prøvde.. og litt til.. Følelsen jeg fikk etterhvert var så utrolig bra. Kjempebra var det, og jeg kunne glemme alt som var vanskelig, alle dumme tanker ble borte, og jeg følte at jeg brukte deler av hjernen jeg aldri hadde brukt før. Morsomt, syntes jeg..

«Jeg har kontroll, jeg bare prøver.»

Jeg røyka ganske mye i en lang periode, men fortsatt sa jeg til meg selv at jeg bare prøvde. Jeg hadde jo kontroll over hva jeg gjorde og ville aldri skli helt ut. Folk rundt meg begynte å legge merke til at oppførslen min forandret seg, og jeg merket selv at temperamentet mitt ble mye verre. Når jeg røyka var jeg hyggelig og glad, men når jeg ikke røyka var jeg en drittunge. En ufordragelig drittunge som ikke greide å styre mine egne impulser. Jeg ble veldig lett provosert. Jeg var tragisk, og nok en gang sa jeg det samme til folk som konfronterte meg med at jeg var på vei til å få et rusproblem.

Ja, jeg bare prøver, i nesten et år. Jeg var fucked up i hue, og jeg greide ikke å konsentrere meg i fem minutter engang.. Det eneste som var i tankene mine var hvordan jeg skulle få tak i hasj, eller penger. Skulle jeg stjele? rane noen? nei, faen. Bullshit. Jeg bare prøver jo, man kan ikke bli avhengi av hasj, ikke fysisk som heroin, men psykisk kan en bli det ganske fort men det visste jeg ikke.

Jeg skuffet mange av vennene og familien min.
Jeg skøv de vekk, og noen ville ikke lenger ha kontakt med meg. Det gikk rykter om meg, folk snakka og på gata slang de kommentarer til meg som ikke var spesielt hyggelige. Jeg ble forbanna, frustrert. Og siden jeg ikke greide å styre impulsene mine gjorde det at jeg kom opp i mange situasjoner jeg helst ville vært uten den dag i dag. Jeg fikk ting på rullebladet – jeg – som alltid hadde vært en snill og god jente, og ikke hadde vært innblandet i noen store politisaker. Hasj saker, vold, herværk og trusler.. Fyfaen. Jeg skammer meg.

Hasj ga meg angst
Jeg mener ikke å sette alt det dumme jeg har gjort over på hasjen, men jeg tror det er en del av det. Men en ting jeg vet om hasjen, er at den ga meg angst. Mye angst.. Noe som heldighvis har begynt å gå over. Jeg håper at dette innlegget kan få folk til å tenke seg om flere ganger, neste gang de fyller opp bongen eller ruller en joint. Jeg ber dere faktisk, om og holde dere unna. Vær så snill. Jeg skal ikke si at jeg ikke savner å røyke hasj, fordi det gjør jeg. Det er jo en god følelse når man er rusa, man kommer seg vekk fra virkeligheten – trodde jeg. Men den kom tilbake, enda sterkere og mye tøffere enn meg. Man tror man røyker vekk problemene, men det skjer ikke. De kommer tilbake, kanskje enda verre enn de var til å begynne med.

Håper dette får folk til å tenke.

Marita Eliassen

 

 

Send inn DIN historie også! Du velger om du vil være anonym.
  • Ved å dele erfaringen din kan du hjelpe andre ungdommer i samme situasjon og spre håp, kunnskap og åpenhet blant unge mennesker.

6 Responses to “Depresjon og rus – min historie (Marita 19 år)”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.