Rus, stjeling og vold – min historie (Marita 19 år)

On 6. september 2012

Illustrerende bilde: Andreas Bakkebø, Bakkebo Photography

Når jeg bodde på en barnevernsinstitusjon i Porsgrunn, var jeg seksten år. Jeg rusa meg, sloss og stjal fra butikker, kun fordi jeg ville. Hasjrøykingen ble til slutt min måte og takle mennesker og hverdagen på. Det førte til så mye dumt som jeg gjerne skulle vært foruten i dag, men igjen så har det gjort meg til den jeg er i dag. Og jeg er mye sterkere psykisk enn hva jeg ville vært uten disse erfaringene. Jeg har lært! 

Måtte levere inn urinprøver
Jeg husker en gang, jeg ble tatt med av de ansatte på institusjonen til politstasjonen for og skrive under på et papir som heter » på rett kjøl » for ungdommer under atten, som er på vei i feil retning i livet. Men jeg brydde meg jo ikke. På papiret stod det at jeg skulle levere urinprøvr jevnlig slik at de visste at jeg ikke rusa meg. Men dum som jeg var møtte jeg opp bøttefjern med solbriller på slik at de ikke skulle merke noe. Jeg skrev under, og lo inni meg for jeg skulle jo ikke ta noen urinprøver. Det jeg ikke fikk med meg var at hvis jeg ikke tok de, ville det si at jeg hadde rusa meg.

Fikk 3 års prøvetid
Jeg var 17 når jeg skrev under, og det vil si at prøvetiden min er ikke ferdig enda. Jeg har omtrent ett år igjen, og i løpet av denne perioden kan jeg ikke bli tatt i noe som helst. Ikke rus, vold eller stjeling da havner jeg i fengsel på dagen. 

Konfliktråd og fengsel
Mange unge tenker kanskje at de ikke kommer til og havne i fengsel, fordi de er under kriminell lavalder, og det er jo greit. Tenkte det jeg også, og havnet i noe som heter konfliktrådet flere ganger pågrunn av rusmisbruk, herverk, stjeling og slossing. Men det mange ikke tenker på er at disse sakene blir ikke henlagt, for i konfliktrådet gjør du en avtale om at du ikke skal gjøre det igjen. Hvis du gjør det igjen når du er over atten, blir saken tatt opp igjen og du havner i fengsel.

Det var en periode der fengsel var ganske aktuelt for meg, men jeg tok meg sammen. Jeg fikk livet mitt i riktig retning igjen – uten slossing og rusmisbruk. Jeg kunne havne i fengsel, fordi jeg skallet en mann så hardt at nesen hans knakk. Og det var ikke engang mening at det skulle skje. Det er også noe og tenke på.

Råd
Du vet aldri hva utfallet av hva du gjør blir. Kanskje du slår noen, og du har gjort det så mange ganger før at du «vet» at de eneste skadene personen vil få er et blått øye. Feil. Plutslig faller personen du slo, slår hode i asfalten. Hva skjer da? Jo, personen er lam for resten av livet fordi DU ikke klarte og styre sinnet ditt. Fordi du ikke var tøff nok til å gå ut av situasjonen som provoserte deg. 

Uansett om du ikke har disse problemene selv, kan du alltid møte noen som har det. Så vær så snill folkens - vær tøffe, si nei til stoff og gå ut av situasjoner som provoserer dere.

Marita EliassenSend inn DIN historie også! Du velger om du vil være anonym.
  • Ved å dele erfaringen din kan du hjelpe andre ungdommer i samme situasjon og spre håp, kunnskap og åpenhet blant unge mennesker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.